Saakoon Postikin osansa! Niinkuin se ei riittäisi, että ne kämmäsivät osoitteenmuutoksen keväällä, nyt ne hukkaavat postia ja kääntävät minulle kuulumatonta postia sen sijaan. Kaikki alkoi siitä, että osoitteenmuutosta mussukalle tehdessä Postin osoitekeskus -vai mikä se nyt olikaan nimeltään - oli naputtanut tien nimen väärin; siinä kun on kaksi sanaa, niin ne järjen jättiläiset olivat kirjoittaneet sen yhteen. Eivät sitten vissiin milläänlailla tarkista, että menikö oikein, eikä siinäkään vaiheessa raksuta, kun osoite piippaa tuntematonta.

Sitten ei postia tullutkaan, kun ei sitä tuntematonta tietä mistään järjestelmästä löytynyt. Ja mitä tekee Posti? Ne vaan keräsivät kirjeet nurkkiinsa kellekään mitään hiiskumatta. Meni kuukausi jos toinenkin ja ajattelin, että joku tässä nyt mättää. Sitten kävi ilmi, että kaikkien virastojen tuikitärkeät viralliset postit oli tylysti käännetty takaisin. Siitä hyvästä, että jäi saamatta mm. ilmoitus maahanmuuttajalle juuri myönnetty henkilötunnus, kutsu virastoon jos toiseenkin, ja kaikki mahdollinen myöhästyi kun emme tienneet tapaamisista, jne, Postin vastaus oli että sori, toivottavasti emme jatkossa kämmää samanlailla.

No ei samanlailla, ei sitä kai samaa virhettä voi kahta kertaa tässä tapauksessa tehdä, mutta kaikkea muuta. Yhtä jos toista postia on kadonnut matkan varrella, ja virastoista sanotaan että juu, kyllä se on meiltä lähtenyt silloin ja silloin. Vaan ei tullut perille. Sen sijaan sen ex-mieheni postit ne kääntävät vallan perusteellisen tarkasti minulle! Onhan meillä vielä toistaiseksi sama sukunimi, mutta huvittavaa on, että kaikki mahdollinen laskuista tiliotteisiin ja siltä väliltä kiikutetaan minulle. Ex väitti osoitteenmuutoksen tehneensä, mutta aikaisemmasta kokemuksesta johtuen en menisi häntä syyttämään, jos se ei onnistunutkaan.

Jos joku vielä ihmettelee miksi luonani majaileva maahanmuuttaja on äärimmäisen tympiintynyt suomalaisiin virastoihin ja paperisotaan niiden kanssa, sekä yksinkertaisimmankin arkisen asian hoitamisen vaikeuteen, niin mainittakoon, että tätä rataa se on mennyt joka asiassa. Kun lisätään soppaan vielä se, ettei hän puhu suomea, eikä suomalaisissa virastoissa kukaan tunnu osaavan englantia - sehän onkin äärimmäisen harvinainen kieli maailmassa, eikä sitä missään opeteta, eihän? - niin aikeet muutosta takaisin meren tuollepuolen ovat enemmän kuin lähellä. Mutta minä lähden mukaan.